Katherine Boo-Sonsuz Güzelliklerin Ardında (Duygusal-Drama)



Hindistan kırsallarında hayatın ne denli zor olduğuna bu roman ile şahit oluyoruz.Kitabın yazarı Newyorklu Katherine Boo son yirmi yılını yoksul insanlarla yaşayarak onların nasıl yoksulluktan çıkacaklarını ve onlara ne tür sosyal olanaklar sağlanabileceğini araştırmaya adamış.Onun bu raporu MacArthur Vakfı tarafından dahice bulunmuş Ulusal Dergi En İyi Makale Ödülü'ne Ve Kamu Hizmeti için Pulitzer Ödülü'ne layık görülmüştür.

Zengin insanlarla fakirler arasındaki uçuruma dramatik bir açıdan yaklaşan yazarımız,bütün gerçekleri gözler önüne sermiş.Bir yandan çöp toplayarak hayatını devam ettirmeye çalışan insanlar diğer taraftan ise israf içinde sadece kendilerini düşünerek yaşayan insanların arasındaki uçurum insanı derinden etkiliyor.

Hindistan'ın varoş mahallesi olan Annawadi'de yaşayan insanların nasıl hayata tutunmaya çalıştıklarına şahit oluyoruz.Kutu gibi küçücük evlerini farelerle paylaşmak zorunda kalan insanların hayatta kalma mücadeleleri taktire şayan.Bir yandan Kast sistemi diğer yandan Müslümanlık içerisinde sıkışmış olan Annawadi'nin yoksul insanları..

Rüşvetin her türünü de görüyoruz romanda.Polislerin yoksul,güçsüz insanlardan adice aldıkları üç kuruş paradan iğreniyor insan.Ben de polisim ama bu olanları duyunca halime şükrettim.İyi ki bu ülkede yaşıyorum diye.İşlemediği cinayete kurban giden Abdül'den polisler para istiyor.Parayı veremiyor ve direk içeri atıyorlar sorgusuz sualsiz.Gerçekten çok ilginç.Paran varsa yaşama hakkın var,paran yoksa bir hiçsin.Çocuk normalde 17 yaşında doktor diyor ki para verirsen 17 yaşında gösteririm seni  paran yoksa seni 20 yaşında gösteririm diyor ve gösteriyor.Çocuk ceza evine giriyor.Allah korkusu kalmamış bu insanlarda.Rüşvetin her kurumda döndüğünü anlatan güzel bir eser.

İnsan bu romanı okurken gerçekten duygulanıyor.Bir hiç uğruna bir bir ölen yoksullar var bu romanda.Haklarını kimse savunmuyor.Adamlar göz göre göre ölüyor ama polisler uğraşmamak için hemen yanlış rapor tutuyor doktorlar da aynı.Ve faili meçhul bir cinayet.Yapıştır tüberkuloz hastası diye olsun bitsin oh ne ala dünya.

Bu roman beni çok etkiledi.Okunası,güzel bir eser..

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Kitap gerçekten de çok ilginçmiş. Kitabı okunacaklar listeme ekledim. Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  2. @Nilüfer Akdemir
    Hayatı yeniden sorgulatıyor kitap.Ben teşekkür ederim,sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel yorumlamışsınız yine :)
    Kitap ilgimi çekti. Hayatın gerçeklerini anlatan, madolyonun bir de öteki yüzünü gösteren bir kitaba benzediği sonucun çıkardım yorumunuzdan...
    Hayatta insanların ne derece iğrençleşebileceğini bu kitapları okuduktan sonra daha iyi anlıyor insan...
    Teşekkürler bizle bu güzel kitabı paylaştığınız için :)

    YanıtlaSil
  4. Geçen yaz almıştım hala sırasını bekliyordu.Yorumuzdan sonra öne almanın zamanı gelmiş diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. @FARKLI DİYARLAR
    Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim,sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. @cangz
    Umarım siz de beğenirsiniz,sevgiler..

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..