Ayşe Kulin'in Distopik Romanı: Tutsak Güneş

Ayşe Kulin'den Distopik Roman

Ayşe Kulin'de distopik roman yazan yazarlar kervanına katıldı.Distopya ve ütopya gibi kavramlarla sık sık karşılaştığımız bu günlerde bu tarz roman yazmak olası olsa gerek.

Ütopya kısaca bütün bireylerin toplum içerisinde mutlu ve huzurlu yaşamasıdır.Ama herkesin mutlu ve huzurlu yaşaması mümkün olmadığı için ütopya imkansız bir olgu olarak görülmektedir.Ülkemizde de ütopya adlı programda bunun güzel bir örneğini gördük aslında.

Distopya ise ütopyanın tam tersidir.Baskı altında kurallara itaat ederek yaşamaktır.

Ayşe Kulin'in yeni romanında ise:

Ayşe Kulin yeni romanı Tutsak Güneş’te soruyor: Düşünmenin, konuşmanın ve en sonunda hatırlamanın da yasaklandığı, sonsuz bir kışın hüküm sürdüğü, bir diktatör ve din adamları tarafından yönetilen bir ülkede nasıl yaşanır?

Çoksatar listelerinin vazgeçilmezlerinden Ayşe Kulin bu kez “distopik” bir romanla okur karşısında. Everest Yayınları’nın 150 binlik ilk baskıyla önümüzdeki günlerde piyasaya süreceği Tutsak Güneş, yakın gelecekte, Ramanis Cumhuriyeti’nde, Uluhan’ın boyunduruğu altındaki bir toplumun portresini çiziyor. Diktatörlük ve özgürlük, toplum ve birey, bilmezden gelinen gerçekler, yasalar ve bu yasalara meydan okuyan tutkularla aşkları ele alan Tutsak Güneş, düzene başkaldıran, gerçeği arayan güçlü kadınların hikâyesini anlatıyor.

Ah, keşke yanıtı bilebilseydim.

Uykusuzluk çektiğim anlarda, bazen tuhaf sahneler beliriyor kafamda. Daha yoğun ve parlak bir aydınlık hatırlıyorum sanki, daha

ışıklı bir sabah... Geceleri ise, masallardaki gibi, âdeta gökte bana göz kırpan yıldızlar ve ara sıra yatağımın üstüne kocaman bir lamba asılmışçasına, uykularımda içime dolan sıcaklık hissi. Derken, bir panik duygusu sarıyor beni.

Kaçmak istiyorum... İyi de kimden veya neden?

Sebebi her neyse, öğrenmenin yolu, anlaşılıyor ki birkaç ay önce tanıştığım bu genç kadına teslim olup uykuya dalmaktan geçecek!

Ben uykumda çok öncelere dönecek, neler yaşamışsam, hepsini anlatacağım.

Anlattıklarım ona, o da bana bir ayna tutacak.







Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. kitapçılarda gördüm 7'sinde çıkacak diye reklamı vardı. fuardan alıp imzalatırım diye düşünüp konusuna da bi ara bakarım diye ertelemiştim. teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  2. ayse kulın ne yazsa hangı konuda yazsa okunur bılgılerınız ıcın tesekkurler

    YanıtlaSil
  3. Haklısınız Kulin kitaplarını ben de herzaman okumayı sevmişimdir.Yorum için ben teşekkür ederim,sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir tanıtım olmuş... Ellerinize sağlık.
    Yalnız ben bu kadıncağızın kitap yazma hızına bir okur olarak yetişemiyorum. Hiç konu sıkıntısı çekmiyor, maşallahı var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür yazarlar çok üretken oluyor gerçekten.Bir bakıyorsun yeni bir kitap çıkmış:)

      Sil
  5. Ayşe Kulin'in gerçek hayatını değil de bunun gibi kurgu romanlarını seviyorum ben de. Merakla okumayı beklediklerimden.

    YanıtlaSil
  6. Ben de kurgu romanlarını seviyorum.Biyografik romanları pek tarzım değil açıkcası

    YanıtlaSil
  7. Yeni kitabı bugün kitapçıdayken dikkatimi çekti. Reklamları falan olmuşsa da ben hiç rastlamamışım. Bir de Ayşe Kulin'in distopyasını deneyelim bakalım. :))

    YanıtlaSil
  8. Kitabı aldım, imzalatma şansımda oldu, rafımda okunma sırasının gelmesini bekliyor :) Ayşe Kulin hep yazsın, biz hep okuyalım... Onun kitapları sayesinde kitap okuma alışkanlığı kazandım. Teşekkürler Ayşe Kulin

    YanıtlaSil
  9. İmzalatma şansınız olduğu için çok şanslısınız.Iyi günlerde okuyun kitabı,okuduktan sonra görüşünüzü bildirirseniz sevinirim.Ayşe Kulin okumak çok eğlenceli.

    YanıtlaSil
  10. bilgilendirmeye teşekkürler.. not alıyorum kitabı. :)

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir distopik roman olabilirdi fakat kitabın birçok yerinde Zaman sıkıntısı yaşadığını görüyorum, yaratıcılık henüz gelişmemiş veya yaşadığımız dönemin birçok etkisi kitap üzerine ağır bir şekilde işlemiş, bir bakıyordunuz Kulin 2050 lerde bir distopya dan bahsediyor bir bakıyorsunuz 2000 lerdeki teknolojiden. Üzerinde biraz daha kafa yorularak daha oturmuş bir roman çıkabilirdi.

    YanıtlaSil
  12. Flash backler insanı yoruyor diyorsunuz yani.Yorum için teşekkurler.Okuduktan sonra tekrar görüşümü yazarım,sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Çok teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..