Sofi Oksanen-Araf (Psikolojik-Macera)

Büyük bir umutla okumaya başladığım daha sonralarında ise hayal kırıklığına uğradığım bir kitap.Konu itibariyle vasatı geçememiş roman.Olaylar arasındaki kopukluk ve sıradan temposu ile çok da beğendiğimi söyleyemeyecağim.Zaten içerisine Rus siyaseti girdiği zaman kitaplar bana itici gelmeye başlıyor.Estonya'nın bir anlamda dış güçlere karşı giriştği mücadeleden yüzeysel olarak bahsediyor.Almanya ve Rusya'ya da dokundurma yapıyor.Asıl konusuna gelecek olursak:

Aliide birgün bahçesinde bir yabancı ile karşılaşır.(Aliide kırklarında bir bayandır)Karşılaştığı şahıs bir bayandır.Yalnız bu bayanın durumu çok kötüdür.Heryerinde morluklar vardır.Saçları darmadağın ve pis kokmaktadır.Aliide içeriye alır yabancıyı.Banyo yapan ve karnını doyuran yabancı biraz kendine gelir ve başından geçenleri anlatır Aliid'e.Bayanın ismi Azra'dır.Büyük umutlarla Estonya'dan batıya çalışmaya gitmiştir ancak bir fuhuş çetesinin eline düşer.Cinsel istismara uğrar.Onu pazarlayanlar videolarını çeker ve kaçtığı takdirde bu videoları ailesine göndermekle tehdit ederler.Zara birgün o yerden patronunu öldürüp kaçar.Çete peşine düşmüştür.Zara'nın sığındığı kadın olan Aliide ile aralarında bir bağ vardır aslında.Zaranın anneannesinin kardeşidir Aliide.Bu arada eskilerden bahseder roman sıksık.Aliide'in eski yaşantısından.Estonya'dan ayrılan kızkardeşi olan İgnel ve onun kızı Linda'dan.Ve Ignel'in kocası olan Hans'tan.Aslında Aliide kardeşinin kocası olan Hans'a aşıktır.Derken Zara'nın peşine düşen çete yerini öğrenir ve Aliide'in kapısını çalar.Aliide kimsenin olmadığını söyler ve 2.gelişlerinde adamları öldürür.Sonlarında ise sık sık Estonya'nın siyasi olaylarından bahseder kitap.

Sonuç olarak ilk başta da dediğim gibi vasat bir roman.Arkasını okuyupta aldandığım akabinde hayal kırıklığına uğradığım bir kitap.Sonlara doğru kendini okutsa da başları felaket sıkıcıydı.Yine de kötü diyemeyeceğim bu kitaba.İlla ki beğenenler çıkacaktır.Sevgiler...

Yorum Gönder

39 Yorumlar

  1. Mrw: arkasını okuduğumda benim de kesinlikle almak istediğim kitaplardan biri olmuştu. yazınızı okuyunca şaşırdım ve ikilem de kaldım doğrusu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de uluslararası bestseller olmuş bu roman nasıl olduysa.Ben kesinlikle beğenmedim ama seni etkilemek istemem tabiki.Kitap göreceli bir kavram:)

      Sil
    2. Eğer dünya klasiklerini beğenerek okuyanlardansanız rus edebiyatı klasikleri tadında bir kitabı günümüz yazarlarından birinin kaleminden okumak gerçekten çok keyif vericiydi. Son zamanlarda okuduğum kitaplar arasında taşıdığı edebi değer bakımından günümüz popüler kültür kitaplarından farklı olduğunu düşündüğüm, mükemmel bir kitap sizi bekliyor :)

      Sil
    3. Demiştim ben göreceli bir kavram diye:)

      Sil
  2. Merak ettiğim kitaplardan biridir. Ama alacağım zaman bir kez daha düşüneyim.
    İyi pazarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın arkasında yazılanlara aldanıp aldığım bir romandı.Bana göre vasat bir roman ama okursanız da birşey kaybetmezsiniz:).Size de iyi pazarlar...

      Sil
  3. benimde çok merak ettiğim kitaplardandı ,
    şimdilik vazgeçtim
    kitaplarla kadınların cinayet işlemesini hiç sevmiyorum
    tabi vampirler hariç:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vampir temalı romanları seviyorsan Anne Rice adlı yazarın romanlarını okumanı öneririm.Ben de pandora ve beden hırsızı var okunmayı bekleyen...

      Sil
  4. hemen beden hırsını araştırdım güzele benziyor
    en kısa zamanda alacağım Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Tük ya bende yeni almıştım,bilseydim almazdım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle deme ama.Belki senin hoşuna gidecek hocam.Kitap göreceli bir kavramdır sonuçta.Oku bir yorumunu buradan alırız.

      Sil
  6. Bu kitabin çok reklamı yapıldı ben de merak etmiştim ama biraz abartmislar demek ki, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epey abartmışlar hocam.Yorumun için teşekkürler...

      Sil
  7. kitabın ismi de yazarın da ilginçmiş.
    iyi tamam okumam işte.
    bi kitaptan kurtulmuş oldum.
    :)

    YanıtlaSil
  8. yani okumaktan kurtulmuş oldum.
    deli gibi okurum da.
    :)

    YanıtlaSil
  9. Kitabın ilk 100 sayfasının gerçekten sıkıcı olduğunu ben de gördüm hatta bir kez okuyup yarım bırakıp sonra yeniden başladım ancak ikinci sefer okuduğumda büyük bir keyif aldım. Anlattığınız kadar yüzeysel bir kitap değil aslında.
    Siz sanırım kendinizi kitaba pek verememişsiniz, bazen bana da olur, kitap hiç açmaz, yarım bırakırım sonra yeniden okuduğumda keşke ilk seferde okusaymışım, harikaymış derim. Ben bu kitabı yeni bitirdim ve kitapta sizin gözünüzden kaçan birtakım şeyler olduğunu gördüm. Sonuçta herkes sevecek diye bir şey yok ama içine girmesi zor bir kitap olmasına rağmen kendinizi kaptırınca güzelleşiyor. Mesela, ana konu yani Aliide'nin Zara'yı bulması 1992 yılında geçiyor ve II. Dünya Savaşı sırasındaki Sovyet işgalinde geriye dönük anlatımlar var bu da 1945 yılı civarı ve o esnada Aliide zaten 20'li yaşlarında, kız kardeşinin kocasına aşık bir genç kız, yani Zara ile karşılaştığında Aliide 60'lı yaşlarında, yaşlı bir kadın artık. Buradan dikkatinizi çekmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları zaten biliyorum ve kitabın içeriğinin çoğunu buraya yazmam imkansız.Ben yüzeysel olarak anlatırım kitap tanıtımı yaparken.Yoksa Aliide'in kız kardeşinin kocasına aşık olduğunu da biliyorum .Hatta çatı katında onu sakladığını Ruslar'a esir vermemek için uğraştığını ve ormana kaçmaması için uğraşlarını.Siz beğenmiş olabilirsiniz saygı duyarım.Yalnız bana sıkıcı geldi ya gerçekten.Ben bu tarz Rus işgal konulu yada Sovyet,Bolşevik ihtilali temalı romanlardan çok sıkılıyorum.Bakınız Upton Sinclair-Kan Dökülecek romanı.
      Bu romanın ödül almış olması da bana biraz abartı geldi açıkcası.Albenisi yok ya bu romanın pek.Beğenenler elbette olmuştu.Belki de bahsettiğiniz gibi bir kez daha okumakta fayda var sanırım
      Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  10. Dostum arkadaş zaten bilmiyorsunuz dememiş gözünüzden kaçan noktalar var demişki bende hemfikirim. Ben kitabı bitirmek üzereyken nete gireyim ne yorumlar yapılmış acaba hakkında diye düşündüm ve sayfanıza geldim. Aliide'nin 40'lı yaşlarda olduğunu belirttiğiniz satırınızda bir garip oldum ne yalan söyleyeyim. Tabiki okumuşsunuz ama sizinde belirttiğiniz gibi sıkılarak okuduğunuz için önem vermemişsiniz bence okurken bile. Hissetmeden okuyuncada detaylar biraz karışmış tabi. Birde daha önemli bir konu var bence! Kitabın sonundan bahsetmeseniz keşke yazılarınızda. Yani ne üzerine olduğundan ve ne kadar ilginizi çektiğinden bahsetmeniz yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Aksi takdirde alacak olan kişide almaz ki artık kitabı. Ben şahsen son cümlelerinizi okuduğuma çok pişmanım şu anda. Kitabın bitmesine 150 sayfa varken kötü oldu bunu okumak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ya.Dikkat ederim birdahaki sefere.Zaten yeni paylaşımlarda içerikten pek bahsetmiyorum spoiler vermemek açısından.Sıkılarak okumaktan belki de belirttiğiniz şeyler.Ben tam olarak içine giremedim romanın.Fena değildi yine de.Ancak sarmadı ya beni:)Tabi ki bu kitabı çok beğenen de olmuş.Tamamen zevk meselesi.Belirttiğim gibi göreceli bir kavram kitapda.Yorumunuz için teşekkürler.Dikkat etmeye çalışacağım.Ayrıca özür dilerim:(

      Sil
  11. kitaba başlıyorum nicedir kitaplıgımdaydı....iyi ki bastaki özetinizi okumamışım....haydi bana iiiiii okumalar...sonucu paylaşacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fena değildi....dili oldukça akıcı...okur hiç sıkılmıyor,zorlanmıyor..iki gecede okudum..anlatım akıyor..kitabın arkasındaki yorum gibi 'bir mucize'değil tabi ki...sinemaya uyarlanacağı yazıyordu...bence de çekilmeli...vasatın üstü bir performans sergiler....

      Sil
    2. Böyle bir kurgunun sinema da iş yapacağını sanmıyorum.Filme uyarlanacak o kadar güzel kitaplar var ki.Bence onların arasında bunun lafı olamaz,tabi benim fikrim:)

      Sil
  12. Yani o kadar büyük bir hevesle almıstım ki kitabi.. malesef ilerlemiyor okuyamiyorum gercekten çok sıkıcı bir kitap..

    YanıtlaSil
  13. @Ayşen Ölmez
    Sizinle aynı duyguları paylaşmaktayım.

    YanıtlaSil
  14. muhteşem bir kitap çok beğendim be etkilendim okurken sanki film izler gibiydi

    YanıtlaSil
  15. Romanın akıcılığında hiçbir sorun yok!!!
    Konuyu vasat buluyorsanız, bu tür romanlar okumayın o zaman...

    YanıtlaSil
  16. @Adsız
    İlla beğenmek zorundamıyım?Zevkler ve renkler tartışılmaz.Saygı duymak lazım..

    YanıtlaSil
  17. Hayır tabii ki zorunda değilsiniz, ama bu size kitabı beğenmediğiz zaman kitaba vasat deme hakkını vermiyor, dediğiniz gibi saygı duymak lazım.

    YanıtlaSil
  18. @Adsız
    Neden vermiyormuş?Bu blog dikkat edersen kitaplar üzerine düşüncelerimizi yazdığımız bir blog.Tabi ki eleştiri yapacağız.Vasat demeye de hakkımız var;)

    YanıtlaSil
  19. Bir de yorumları yarım yamalak okuyup da yorum yazmazsak daha isabetli olacak.Bak tanıtımın en sonunda ne yazmışım?Bu da saygı duyduğumu gösterir ama değil mi?

    Sonuç olarak ilk başta da dediğim gibi vasat bir roman.Arkasını okuyupta aldandığım akabinde hayal kırıklığına uğradığım bir kitap.Sonlara doğru kendini okutsa da başları felaket sıkıcıydı.Yine de kötü diyemeyeceğim bu kitaba.İlla ki beğenenler çıkacaktır.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. ..vasat bir roman... Yine de kötü diyemeyeceğim...
    Vasat derken "ortalama, ortalamanın altında" anlamında kullanmışsın, yanlış anlama oldu;)

    YanıtlaSil
  21. Ayrıca, vasat kelime olarak bugün "berbat" anlamında da kullanılabiliyor, benim anladığım buydu. Bu ifadenin bu anlamı hiçbir edebi eser için kullanılmamalıdır. Özellikle de bu eser klasik olmuşken ve de ödül almışken...Çünkü bu eleştiri değil, yazara da emeğine de hakarettir.

    Ama burada vasat olarak "ortalama, ortalamanın altında" anlamında kullanmışsın, buna göre eleştirmişsin, buna da saygı duyarım tabii senin kendi kişisel fikrin;)


    YanıtlaSil
  22. @Adsız
    Haklısın ama bahsettiğin gibi ortalamanın altında olarak yorumlamıştım.Aksi halde elbette saygı duyarım.Sonuçta ben sevmesemde kült olmuş bir roman bugün.Çok fazla seveni var yazarın.Aslında o anki ruh halimle okuduğum içinde belki beğenmemiş olabilirim.Bazen bu tarz şeyler olabiliyor.Hiçbir kitaba berbat şeklinde yakıştırma yapamam.Sonuçta ortada bir emek var.Böyle bir tabiri kesinlikle kendime yakıştıramam.Her kitaptan illa ki öğrendiğimiz şeyler oluyor.Bir bilgi bile alsak büyük bir şeydir benim için.Beğenmediğimiz romanlar bile bize çok şey kazandırıyor aslında.Mesela bu kitapda o yerlerin coğrafi konumları ile ilgili güzel bilgiler de vardı elbette.

    Bu arada sağduyun için teşekkürler..

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..