Stefan Zweig-Korku


İlk kez okuduğum bir yazar, kitaplarını her yerde görmeme rağmen :) 90 sayfalık bir kitap ne zaman başladı ne zaman bitti gerçekten anlamadım, tek seferde bitti:)

Yazarın dili o kadar sade net ve anlaşılır ki okutuyor kendini. Dümdüz bir roman ancak korku hissini, insanın içini kaplayan ve psikolojisini etkileyen o stresi çok iyi yansıtmış. Buradan belki 300 sayfalık bir roman bile çıkarmış ancak yazar 90 sayfaya sığdırmış, fazla söze gerek yok ben bu kadar az sayfayada sığdırırım demiş. Bu da büyük yetenek gerçekten.

Yazarın bu kadar çok okunmasının sebebi de bence sade dili, insanı yormayan kalemi ve kitapların sayfasının kısa olması. Sağa sola sapmadan direk konuya odaklanmış,konusu da tam bizlik hani:) Yeşil Çam tadında:)

Kitabımızda İrene adlı evli ve 2 çocuk annesi baş karakterimiz var. İrene o balo senin bu balo benim gezen, sosyetik diyebileceğimiz bir kadındır. Maddi durumu  iyi gösterişli ve alımlı  bir bayandır. Kocası Fritz ise işinde başarılı bir avukattır.Aile hayatı da gayet iyi giderken bizim İrene doğru durmaz ve bir baloda Piyanist bir adama aşık olur ve resmen kocasını aldatmaya başlar. Ah İrene derdin ne senin:)

Bir gün yine kocasını sevgilisinin evinde aldattıktan sonra tam evden çıkarken bir kadının saldırısına uğrar. Kadın sevgilimi elimden aldın der ve İrene'ye saldırır. İrene hızla oradan ayrılır, kadının kendisini ne de olsa tanımayacağını düşünür. Ancak eve gelecek olan bir mektupla İrene'nin hayatı alt üst olacaktır.Mektupta İrene'ye saldıran kadın ona şantaj yapmakta ve para istemektedir. Bu andan sonra asıl meselemiz olan Psikolojik gerilim ve korku hissi İrene'nin hayatını kabusa çevirecektir.Sürekli bir korku içerisinde yaşayan İrene'nin hayatı kabusa dönmektedir. Kocası durumdan şüphelenir ve ona mükemmel bir oyun oynar.

Devamını anlatmamakta fayda var ancak sonu benim için sürpriz oldu. Evet bu sonu beklemiyordum Stefan amca ters köşeye attıkların içerisine beni de ekleyebilirsin:)

İnsan öyle bir hal alır ve söyleceklerini karşı tarafa söylemez ya, çünkü söylerse kıyamet kopacaktır ve çok şey kaybedeceği düşüncesi ve bu düşüncenin insanın içerisinde oluşturduğu o stresi, kabusu çok iyi anlatmış yazar.O haldeki insan her hataya açıktır ve hataları düzelteceğini düşünse de olayı daha çok batırır.Her an yakalanma korkusu ile yaşayan İrene'nin yaşadıkları buna güzel bir örnek oluşturmuş. 

Sade, güzel, yormayan, sürpriz sonlu kitap arıyorsanız size güzel bir örnek olabilir bu kitap, tavsiye edilir. 





Yorum Gönder

24 Yorumlar

  1. Dediğiniz gibi gayet sade ama etkileyici bir kitap, bir kaç defa okumuştum, siz de çok güzel anlatmışsınız elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. Stefan Zweıg okumayı çok seviyorum, kitapları aşırı keyif veriyor bana:))) Bu kitabını okumadım henüz. Psikolojiyi kitaplarında çok iyi yansıtan bir yazar kesinlikle:))) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ben de çok sevdim, satranç kitabını okumak için sabırsızlanıyorum:)

      Sil
  3. Zweig ne yazsa okurum diyenlerden değilim ama korku tema olarak da çok güzeldi gereçkten

    YanıtlaSil
  4. Okunmayı bekleyen Zweig kitaplarım var ama içlerinde Korku yok. Sonunu merak ederek 120 sayfa olanını bulup sepete attım :) Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Yazarın en sevdiğim kitaplarından biri. Sonunda ben de şaşırmıştım. Hiç öyle bitmesini beklemiyordum.

    YanıtlaSil
  6. Zweig’ten okuduğum kitaplardan biri. Çok güzel anlatmışsınız kitabı. Yazarın anlatımı ve dili o kadar sade, akıcı ki bu da okumayı kolaylaştırıyor. Diğer kitaplarını da tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suan 2 adet kitabı daha var, teşekkür ederim yorum için

      Sil
  7. zweig ülkemizde en çok okunan yabancı yazar :) telif süresi bittiği için artık herkes yayınlıyor kitaplarını :) bir de kısa yazıyor, okunması da kolay, iyi de yazar tabii :)

    YanıtlaSil
  8. Zweig çok seviyorum ama bu kitabını okumadım henüz.

    YanıtlaSil
  9. Türkleri için Stefan Zweıg kitapları aç bitir salamlar gibi biranda açıp bitiriyorsun :))

    YanıtlaSil
  10. " Korku " kitabını ben de okumuştum. Hatta yıllar önce okumama rağmen hâlâ da hafızamdadır konusu. Siz de çok güzel özetini sunmuşsunuz. Emeğinize sağlık...Zweig'in Amok Koşucusu ve Olağanüstü Bir Gece kitapları da çok güzeldir. Bunları da okumanızı tavsiye ederim. Size keyifli okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olağan üstü bir gece bugün denk geldi aldım, teşekkürler :)

      Sil
  11. Beni ters köşe yapan kitapları severim :)

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..