Çağlayan Yılmaz-İtbarak (Fantastik-Türk Mitolojisi)





Çağlayan kardeşim imzalı bir şekilde kitabını gönderme inceliğinde bulunmuştu sağolsun.Şu yazımda bu durumdan bahsetmiştim.Kitabı bugün itibari ile bitirdim ve şunu tüm içtenliğimle söyleyebilirim ki okuduğum en iyi fantastik kitaplar arasındadır bu güzel roman.Hele ki  kitabın kendi tarihimizle beslenmesi işi daha bir güzelleştirmiş.

Oğuz Han destanını fantastik boyuta taşımış roman.Romanı okurken Underworld filmi aklıma geldi biran.Orada hatırlayacağımız üzere  vampirlerle kurtların savaşı vardı.Bu romanda da itbaraklar ve vampirlerin savaşına tanık oluyoruz.Diğer taraftan da Oğuz Han ve Hun imparatorluğunun o anki durumu ele alınmış.

Romanın adı biraz değişik gelebilir.Romanda adı geçen İtbaraklar  köpek başlı,devasa büyüklük ve güçteki canavarlardır.Köpek başlı,dev cüsseli insan düşünün.Ancak bu canavarlar ölmüyor.Yaraları hemen kapanıyor.Canavarları öldürmenin tek yolu ay baltasını ele geçirmek.

Uzun yıllar önce cehennemin dokuz büyük iblisinden biri yeryüzüne iner.Kendi kanıyla güç verdiği yedi komutan ve dört kızı ile büyük bir savaş başlatır.Bu iblisin adı Azazeldir.İnsanlık tehlike içerisindedir.Azazel gittiği heryere hastalık ve ölüm getirir.Kendi ordusuna katılanları tam bir kan emici yapar.Tehlike içerisinde olan insanlık Kral Fragus'un ordusu altında birleşir ancak kan emicilere karşı şansları hiç yoktur.Bunun üzerine Fragus büyücüler meclisinden yardım ister.Büyücüler çeşitli isteklerde bulunurlar.Kral bu istekleri yerine getirir,sonuçta insanlık tehlike içerisindedir.Büyük savaş başlar.Azazel ve orduları büyük bir kıyım yaparak ilerler.Savaşın en heyecanlı yerinde korkunç ulumalar duyulur ve itbaraklar savaş alanına inerek kan emenleri paramparça ederler.Azazel ve kızları bulunamaz ve itbaraklar tekrar büyü ile uyutulurRoman bu şekilde başlıyor.Giriş kısmını fazla uzatmak istemedim:)

Hun imparatorluğunun başında Kara Han bulunur.Oğulları Ildır ve Oğuz Han birbirini hiç sevmezler.Ildır'ın hedefi Oğuz Han ve arkadaşlarını ortadan kaldırıp tahta oturmaktır.Romanda Oğuzhan,Börteçine,Oktar,Kurtga gibi yiğitleri de tanımış oluyoruz.Gökkurtlar,Kıpçaklar ve çeşitli birliklerden de haberdar olarak tarih bilgilerimizi şöyle bir tazeliyoruz.

Hun imparatorluğunda durumlar bu şekilde iken,Azazel'in soyundan gelen bir büyücü onun kızlarını uyandırır.Kaman adlı bu büyücünün hedefi cihana hükmetmektir.Diğer taraftan Kitana adlı bir bela daha vardır.Kitana adlı bencil kadında itbarakları himayesi altına alır ve herkese korku salar.İtbaraklar önüne gelen herşeyi yok etmektedirler.Dünyanın bir kurtarıcıya ihtiyacı vardır.Bu kahraman neden Oğuz Han olmasın ki:)

Dünyayı her zaman Amerikalılar kurtaracak değil ya:) Şaka bir yana Bir yanda kan emenler,diğer yanda İtbaraklar,arada kalmış insanlık ve Hun imparatorluğu.Müthiş bir roman olmuş.Bir üçlemeden oluşan bu serinin ikinci kitabını heyecanla beklemekteyim.

Şamanizmden de yer yer bahsedilmiş romanda.Eski Türkler hakkında da bilgilerimizi tazeliyoruz.Tarih ile fantastik öğeler güzel bir şekilde harmanlanmış.Türk Mitolojisinin harika bir örneği olmuş kitap.Batının en iyi fantastik kitaplarıyla rekabet edebilecek bir roman olmuş.Umarım roman hak ettiği ilgiyi görür.Okuyun gerçekten pişman olmayacaksınız.Onların Yüzüklerin Efendisi varsa bizim de İtbarak'ımız var arkadaş:)

Ancak şunu da söylemeden edemeyeceğim;az da  olsa bazı yerlerde yazım yanlışları var.Bir sonraki romanda buna dikkat edilirse iyi olur.Çağlayan Yılmaz kardeşimi de böylesine güzel bir roman yazdığı için tebrik ederim.Gerçekten bir Türk yazardan bu şekilde bir fantastik roman okuyacağım aklıma gelmezdi.Bu başarıyı romanın diğer serilerinde de görürüz inşallah.

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. Türk mitolojisi çok zengindir. Bunu değerlendirebilen bir yazar arkadaş görmek beni çok mutlu etti. Ne fantastik hikayeler türer bu mitlerden, harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyleymiş.Bu roman inşallah iyi yerlere ulaşır da film halini alır.Çok gúzel bir film çıkar bu kitapdan.

      Sil
  2. Güzel yazı olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. "Dünyanın bir kurtarıcıya ihtiyacı vardır.Bu kahraman neden Oğuz Han olmasın ki"
    Ne güldüm ama :) fantastik öğeleri kitap okurken sevmesemde ilginç geldi. Bir göz atıvereyim.

    YanıtlaSil
  4. Ilk yazını hatırladım Türk mitolojısı deyince hemen tıklamıştım. Burda da kafamdaki gizemleri çözmüşsünüz teşekkürler. Normalde bu tarz kitaplar okumasam da işte bu okunur dedim şimdi. Yazarı tebrik etmek Lazım artık taklit de etmiş olsak em azından kendimizden bırseyler katmanın da vakti geldi de geçiyor. Bakü de Dünyada ayakta kalmış son 3 saman tapınağından birini gezerken dogu topraklarına dair ne cok bilinmezlerim oldugunu farketmiştim Türk mitolojısını de hele de fantastik bir kurgu ile okumak mutlaka deneyimlemek istediğim bir şey .....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bilmediğimiz ve kültürümüze ait ne çok şey var.Yorumuna sağlık.

      Sil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..