Google Books,Telif Hakkı Davasını Kazandı.




Bildiğimiz üzere Google Kitapları milyonlarca kitabı barındıran bir dijital kütüphaneye sahip.Google her alanda söz sahibi olmak isterken yazarlar derneği Google'a dava açmıştı.Eserlerin ücretsiz olarak paylaşılmasının yazarlara zarar verdiğini ileri süren Yazarlar Derneği(The Authors Guild) 2005 yılında açtığı o davada sonuçlandı ve Google haklı bulundu.İşte detaylar:

Google Books (Google Kitaplar), milyonlarca kitabı bünyesinde barındıran bir dijital kütüphane. 2004 yılında milyonlarca kitabın taranması ve Google Kitaplar’ın bünyesine katılması sonucu kitapların dijital kopyalarının yer aldığı oldukça geniş bir veritabanı oluşturuldu. 

Fakat 2005 yılında Yazarlar Derneği (The Authors Guild), eserlerin internet ortamında ücretsiz paylaşımının yazarlara zarar verdiğini öne sürerek Google’a dava açtı. Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri Temyiz Mahkemesi’nin jürileri Google Kitaplar uygulamasının materyalleri dijital ortama aktarma sürecinin dönüşümsel bir niteliği olduğunu ve orijinal kitaplara ve yazarlarına herhangi bir saygısızlık içermediğini belirterekGoogle’ı haklı buldu. Yazarlar Derneği, Temyiz Mahkemesi’ne bu kararın tekrar gözden geçirilmesi için başvurdu fakat mahkeme bu teklifi reddetti. 

Yazarlar Derneği üyeleri bu kararın onları hayal kırıklığına uğrattığını ve Google Kitaplar’ın yazarların ve telif hakkı sahiplerinin çok büyük oranda zarar görmesine neden olduğunu dile getirirken; Google yetkililerinin açıklaması ise şu şekilde: "Mahkemenin Google Kitaplar’ın dönüştürücü niteliğine ve telif hakları ile uyumlu olmasına vurgu yaparak lehimize karar vermesine müteşekkiriz. Google Kitaplar,insanların yeni kitaplar keşfetmesini ve satın almasını sağlarken aynı zamanda yazarların skalasını genişletmesine katkı sağlayan dijital bir katalog görevi görüyor."

Yorum Gönder

10 Yorumlar

  1. bu haber çok hoşuma gitti. :D

    YanıtlaSil
  2. Blog tasarımı, eklentiler, sorunlar ve çözümleri hakkında merak ettikleriniz varsa sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Blog Düzenim

    YanıtlaSil
  3. Sevinmeli miyiz yoksa her şey gittikçe daha da dijital oluyor diye üzülmeli miyiz bilmiyorum

    YanıtlaSil
  4. Google dijital kütüphanesi hiç incelememiştim, inceleyeceğim :D

    YanıtlaSil
  5. Bana yanlış bir karar gibi geldi ne kadar işimize geliyor olsa da... Ben kitabı elime alıp okumaktan keyif alanlardanım, diğer türlüsüne pek ısınamadım yine de zaman zaman başvuruyorum. Satışı olmayan yada alamayacağım kadar pahalı kitapları internet ortamında bulabilmek kimi zaman güzel oluyor. :) Bilgilendirme için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..