Khaled Hosseini-Uçurtma Avcısı (Duygusal)





Bir zamanların Afganistan'ında başlayıp Amerika'ya kadar uzanan hüzün dolu bir hikaye.Gerçekten çok etkileyici bir roman.Bazı yerleri o kadar hüzünlüydü ki insanın içerisinde acı bir tat bırakıyor.

Yazar bu romanda kalemini adeta konuşturmuş.Betimlemeleri çok gerçekçi ve etkileyici.İnsan bir anda kendini romanın içerisinde buluyor.

Yazar Afganistan'ı bilinmeyen yönleriyle anlatmış.Kelimeleri nakış gibi işlemiş ve o zamanın Afganistan'ını ustalıkla dillendirmiş.Okurken kendimi Afganistan sınırları içerisinde hissettim.Karakterler de çok gerçekçiydi.İnsan özümsemek de zorlanmıyor.Hasan ile Emir'in dostlukları ve bu bağlamda gelişen olaylar çok duygusaldı.Hasan'ın büyük bir sadakat örneği sergilediği bir arkadaşlık.Yapılan yanlışlar,korkaklıklar,bunların sonucunda ise yaşanan duygusal anlar...


Afganistan'ın iç savaşından kaçan ve Amerika'ya sığınan bir ailenin dramı.Talibanın Afganistandaki insanlara yaptığı eziyet,Şiiler ile Sunniler arasındaki büyük savaş bu romanda usataca ele alınmıştır.Hazara diye hitap edilen insanların bu ülkedeki zor yaşamı ve insanların bunlara bakış açılarına da değinmiş.

Çok beğendim ve etkilenerek okudum.Uçurtma avcılığının nasıl bir gelenek olduğunu da bu romanda keşfettim:) Şiddetle tavsiye ediyorum...


KİTABIN TANITIMINDAN: 

Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur. Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. 


Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz. 

Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor. 

Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...

Yorum Gönder

20 Yorumlar

  1. Çok güzel bir kitaptı gerçekten. Ah Emir ah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Emir çok yanlış yapmıştı çoook..

      Sil
  2. Ben de çok beğenmiştim, beni ağlatan kitaplardan.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten kitabı yeni bitirmiş biri olarak, ahh hasan ahh! demek istiyorum bende.Nasıl bir insan(karakter) idi o...
    Yeri geldi ağlattı beni,yeri geldi düşündürttü.Olayların birbirleriyle bağlantıları,Emir'in kendi içindeki çelişki ve kavgaları pek bi bizdendi.
    Sizinde belirttiğiniz gibi Afganistana doydum,sanki oralarda bende yaşamışım gibi oldum ve tabiki uçurtma yarışmaları enfesti ya tek kelime ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afganistan'ı yaşatmış adeta yazar.Uçurtma avcılığı kısmı çok güzeldi gerçekten..

      Sil
  4. Bu kitabın etkisinden 2-3 gün çıkamamıştım...Afganistan gerçeği ile yüz yüze geliyoruz. Yalnız "Kurtarıcı Amerika" vurgusundan çok rahatsız oldum okurken (aynı durum Bin Muhteşem Güneş için de geçerli), o kısmı fazlasıyla abartılmıştı bence..
    Kitaplar ard arda geliyor ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gelemeye de devam edecek:)Bin muhteşem güneş de bir o kadar güzeldi..

      Sil
  5. ahhh, çok güzeldir, tekrar tekrar okunabilir:)

    YanıtlaSil
  6. Ben de aldım bu kitabı ancak henüz okumadım.Aynı yazarın Bin Muhteşem Güneş isimli bir kitabı daha var.Tavsiye ediyorum.O da Afganistan'da geçen bir hikaye.İnsan mülteci olmanın ne kadar zor olduğunu,orada kadın olmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi anlıyor.Kitap bitene kadar baş kahraman Meryem için ağlayıp durdum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bin Muhteşem Güneş adlı romanı da severek okudum.O romanda çok güzeldi.Bu yazar beni etkiliyor gerçekten...

      Sil
  7. Geçen sene yaz tatilinde köye gitmiştim. Köydeyken okuduğum güzel kitaplardan birisi. Bir günde bitti. Tüm kuzenler içeride kıkır kıkır gülerken kapı eşiğinde oturup bitirme gayretine girmiştim. Arada ablam duygularımı yoklamaya geliyordu.

    Hem çok sevdim, hemde sinir oldum. Gayet güzel kurgulanmış, dili de güzeldi. Kendim yaşamışım gibi hissettim. Uzun süre etkisinden kurtulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürültüye rağmen 1 günde iyi bitirmişsin:)Evet etkileyiciydi..

      Sil
  8. Gözyaşları içinde okuduğum kitap.
    Çok etkilenmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gözyaşım akmadı ama etkileyici olduğu kesin..

      Sil
  9. ya bu yazar çok önemli yaw ve henüz hiç okumadım.
    okumalıyım.
    :)
    artık yeni çıkan romanını okurum.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Çok severek ve duygulanarak okumuştum.

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..