Jules Verne-80 Günde Devr-i Alem (Dünya Klasikleri)



Yine harika bir  Verne Klasiği.Bu adamın hayal gücü gerçekten çok etkileyici.Anlatış şekli ve diline zaten laf  yok.Okurken çok zevk aldım diyebilirim.Kısaca konuya değinecek olursak:

Phileas Fogg,zengin ve çevresinde saygın bir İngiliz Bey efendisir.Bir gün arkadaşlarıyla toplanır.Muhabbet seyrinde giderken ortaya bir bahis atan Fogg;dünyayı 80 günde dolaşabileceğini iddia eder.Arkadaşları bunun imkansız olduğunu düşünür.Ortaya hemen hemen bütün servetini atan Fogg,bunu yapmak için arkadaşlarıyla bahse tutuşur.Arkadaşları bunun bir çılgınlık olduğunu düşünse de Fogg hazırlıklarını yapar ve bu macerya atılmak için zamanın geçmesini bekler.

Bu arada Pasapourte adında bir Fransız uşak olarak hizmet edeceği bir ev aramaktadır.Şans bu ya bizim uşak gider Fogg'un evini bulur.Fogg bu adamı işe alır.Sadece evde bir gün süre ile çalışan Pasapourte'ye hazırlanmasını söyler.Uşak duruma şaşırır ve ne için hazırlık yapması gerektiğini söyleyince ve cevabını alınca çok şaşırır.Nitekim fazla vakitleri yoktur ve Dünyayı 80 günde turlamaları gerekmektedir.Bunun üzerine kendisine verilen görevi yapan uşak çarşıya çıkar küçük bir valiz alır ve biraz çorapla gömlek alıp yolculuğa başlamak üzere yola koyulurlar.Yolculuk için güzergah bellidir.Londra'dan Süveyş'e oradan Bombay'a,ardından Kalküta'ya,buradan da Hong Kong'a,Hong Kong'dan Yokohama'ya,buradan San Fransisko'ya,San Fransisko'dan da New York'a,son olarak da New York'tan Londra'ya gidilecektir.Kah gemiler ile kah trenler ile bu yolculuğu tamamlamaya çalışacaktır kahramanlarımız.


Arkadaşlarını buralardan geçtiğini inandırmak için ise her gittiği yerden pasaportuna vize için imza alacaktır.Bütün istedikleri yolunda giderse 80 günde Dünyayı turlamış olacaklardır.Pek çok tehlikeli olay ve maceraya atılan kahramanlarımız sağ salim bu turu bitirmeye çalışacaklar.Başlarından çok komik ve heyecanlı olaylar da geçecektir hali ile.

Bu arada İddia ya girilen gün,Londra'da bir bankadan yüklü bir para çalınır.Çalınan tutar ve çalan kişinin eşgali Fogg'a birebir uymaktadır.Bunun üzerine İngiliz komiseri olan Fix, Fogg'un ardından onun takip ettiği güzergahları takip edip onu bir an önce yakalamak isteyecektir.

Hertürlü tehlikeye karşı Fogg bakalım bu iddiayı kazanabilecek mi?Yoksa iddia yı tamamlayamadan İngiliz Komiseri Fix onu yakalayacak mı?Bu uğurda ya zengin olacak ya da bütün mal varlığını kaybedecek. Bu sıradışı ve eğlenceli macerayı şiddetle tavsiye ederim..

Yorum Gönder

12 Yorumlar

  1. Yanlış hatırlamıyorsam 14-15 yaşındaydım okuduğumda, öyle etkisinde kalmıştımki çevremdeki herkese verdim okusunlar diye :)

    YanıtlaSil
  2. @Aslı Aslı
    Haklısın Verne müthiş etkiliyor insanı:)

    YanıtlaSil
  3. okudum yaaaa hele bi deee denizler altında var ya nautulus denizaltı.
    ne yazar sahiden yaa.
    :)

    YanıtlaSil
  4. yutupta movies in real life gandalf yaz bak.
    çok komiiik.
    :)

    YanıtlaSil
  5. dediğin gibi tam klasiklerdendir , hem de yazarın kendisi:)

    YanıtlaSil
  6. Çizgi filmi de televizyonda gösterildi. Harika bir maceraydı. Jules Verne çağını aşmış bir yazar. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. @deeptone
    evet denizler altındaki o bol fersahlı romanda çok güzeldi:)

    YanıtlaSil
  8. @RABİA SERTELİ
    Çizgi filmini çok eskiden izlemiştim ama unutmuşum:)Haklısınız Verne müthiş bir yazar.

    YanıtlaSil
  9. Okuduğum ilk kitap Denizler Altında Yirmi Bin Fersah idi. Her zaman derim, iyi ki Jules Verne ile başlamışım. 80 Günde Devr-i Alem de bir o kadar iyidir, kalemine* sağlık.

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..