Kitaplara Saygı-Yine Japonya'dan Bir Haber:)


Japonya'da kitaplara ne kadar önem verildiğini çoğu okursever bilir.Adamaların okuma oranı gerçekten çok yüksek.Her fırsatta kitap okuyorlar.Hal böyle olunca dünya rekor denemesine Japon halkı şiddetle karşı çıktı.

Denemenin içeriğini ise domino yapılacak kitaplar oluşturuyordu.Japon halkı bu rekor denemesini saygısızlık olarak adlandırdı ve karşı çıktı.Bunun üzerine rekoru kırmak isteyen Gifu Kent Kütüphanesi domino için dizilecek kitapların ikinci el olduğunu belirtsede halk geri adım atmadı.İşte kitaba saygı budur..

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Japonların kitap okuma oranı gerçekten çok yüksekmiş bir araştırma yazısında okumuştum, Zaten teknolojide bu kadar ilerlemelerin tek nedeni bence çok fazla okumaları onlar akıllı telefonu üretiyor bizler ise onların ürettiklerini kullanıyoruz ama onlar bir telefonu iyice bozulana kadar kullanıyor adamlar gerçekten bu konuda aşmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle.Adamlar üretiyor biz kullanıyoruz.Adamlar müthiş okuyorlar.Her boş zamanında kitap okuyorlar.Özellikle seyahatlerde ellerinden hiç kitap eksik olmuyor.Bir kaç kez denk geldim bu şekilde:)

      Sil
  2. Bizde kitap okuyunca "profesör mü olacaksın lan?" derler. Ya da "kitap karın doyurmaz" derler. Fikir ve hayal dünyası genişletemeyen her toplum hurafeler ve doğru sanılan yanlışlarla yaşamaya mahkum edilir demektir. Japonların çok okuduğu gerçekten doğru mudur bilmem ama bizim kitap yüzü görmediğimiz bir gerçek.

    Fakat, kitap evlerinin aç gözlülüğünü unutmamak lazım. Bir kitap ortalama 25 TL bazen bu fiyat 60 TL'ye kadar çıkıyor. E kitaplar bile neredeyse baskı kitaplar kadar pahalı. Dünya klasikleri bile bazı yayın evlerinde ortalama 20 TL civarında. Önceden Bordo Siyah diye bir klasik yayın evi vardı. Kitap çevirileri pek beğenilmese de ön sözleri ve sloganı ile benim favorimdi. O slogan ile "Kültür Demokratikleşmeli" şeklindeydi. Bu sloganı tüm yayıncılar ve yazarlara ezberletmek lazım. Tek suçlu okumayanlarda değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de mesela işyerinde kitap okurken bana sen entelmisin diyorlar ne alakası varsa:)Ülkemizde hala kitap okuyanları yadırgayan bir zihniyet var.Bahsetmiş olduğun gibi bazı kitapların fiyatları çok yüksek.Düşük gelirli bir aile bu kitapları gerçekten okuyamaz.Ya da çok az okuma şansı bulur.Burada size katılıyorum.Ekonomik anlamda sarsıcı olmalaı bütçeyi.

      Sil
  3. ikinci el'de olsa saygı duyulmalı elbette... Helal olsun adamlara.

    YanıtlaSil
  4. 2. El olsa bile yinede bırakmamışlar helal olsun valla bu kadar gelişmeyi hak ediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ikinci el olsa da kitap çok önemli adamlar için.

      Sil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..