Stendhal-Kırmızı Ve Siyah



Stendhal güzel bir psikolojik roman örneği sunmuş biz okurlara.Psikolojik romanlara yön verebilecek kalitede bir eser olmuş.

Neden romanın ismi Kırmızı ve Siyah olmuş diyecek olursak:O zamanın Fransa'sında kırmızı askeri bir simge olarak karşımıza çıkarken;siyah ise dini simgeliyor.O zamanlar soylu bir kesime hitap etmek istiyorsanız ya kırmızı olup askeri alanda bir üne sahip olacaksınız ya da siyah olup dini bir alanda söz sahibi olacaksınız.Aksi halde soysuz bir köylü olarak ezilecek,yok olup gideceksiniz.

Stendhal bu romanında pekçok konuya yer vermiş.Askeri alanda Napolyon'dan tutun da siyasi alana,sosyal sınıf çatışmalarına,dine,psikolojiye,aşka,drama ve insan davranışlarına ve bir çok şeye vermiş.Alt ve üst kesim arasındaki uçuruma yakından şahit oluyoruz bu romanda.

Julien Sorel babasının kereste atölyesinde çalışan parlak zekalı bir gençtir.Bir o kadar da yakışıklı olan Julien gerek dini konularda gerekse ilmi konularda kendisini geliştirmiştir.Sürekli kitap okuyan,araştıran zeki bir gençtir.Köylü ve dışlanan bir kesimden olduğu için Aristokrasiye ve üst kesime müthiş bir kin duymaktadır.Bir gün soylu olacak ve üst kesime gereken dersi verecektir.Tabi bu bir hayaldir.Kendisine koyduğu yegane hedeftir.

Sorel'in azmi ve bilgisi Belediye Başkanı Mösyö de Renal'in dikkatini çekmiştir.Çocuklarının eğtimi için Sorel'e bir teklifte bulunur.Sorel Belediye Başkanının çocuklarına bir nevi öğretmenlik yapacaktır.Sorel bu teklifi kabul eder.Çünkü soylu olma hırsı onu yakıp kavurmaktadır.Bunu bir basamak olarak kullanmak ister.Bayan Renal ile Julien arasında masum bir muhabbet başlar.Zamanla bu muhabbet imkansız bir aşka dönüşecektir.Bay Renal bir gün imzasız bir mektup alır.Mektupta Julien ile karısı arasında bir aşkın olduğu yazılıdır.Bu mektup Julien'in bu evde sonu olur.Julien kendisini dine verir.Dini eğitim veren bir manastıra gider.Aynı şekilde Bayan Renal'de kendisini dine adar.

Julien manastırda da umduğunu bulamaz ve rahip bir dostunun aracılığı ile Paris'e  gider.Burada soylu bir Markiz'in yanında sekreter olarak göreve başlar.Paris'te Julien'in hayatı tamamen değişecektir.Yeni imkansız aşklar Julien Sorel'i beklemektedir.

Romanın sonu büyük bir acı ile bitiyor.İnsanı çok duygulandıran bir son ile Stendhal Psikolojik Roman türüne  adeta damgasını vurmuş.

Yorum Gönder

11 Yorumlar

  1. Klasikleri zamana galip getiren de bu zaten... İnsanı gerek konusu gerek anlatımı hasebiyle derinden etkilemesi...

    YanıtlaSil
  2. Merak ettim şimdi , sen okumaya değer diyorsan hemen okuruz:)))

    YanıtlaSil
  3. çok sevdiğim roman yaaa. sorel de unutulmaz kahraman yaa :)

    YanıtlaSil
  4. Fransızca orjinal ciltleri de var bizde. Annemle babam üniversitedeyken okumuş zamanında. Çocukluğumdan beri merak ederim bu romanı, bir kısmet olmadı. Anlatım, tanıtım çok güzel olmuş, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkürler.Umarım okursunuz;)

      Sil
  5. Okumadım ama öyle bir post olmuş ki şuan elimde olsa hemen başlayacağım ☺
    Blog keşif etkinliği sayesinde blogunuzu buldum.
    Takibe aldım. ilginizi çekerse sizi de blogumda görmekten mutluluk duyarım.
    Sevgiler
    suichenn.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..