Ayşe Kulin-Umut(Hayat Akan Bir Sudur)-(Duygusal-Romantik-Aşk)


Okuduğum ikinci Kulin kitabı.Yalnız ilk kitabını okumadan okumuşum bu kitabı.Meğersem Veda romanının devamıymış:)Normalde böyle bir hata yapmazdım ama bu sefer araştırmadan okumuşum.Elimde Veda yoktu.Umut'a başlarken kitabın arkasını da okumamıştım ki ben herzaman okurum kitaba başlamadan arkasını.Saygıdeğer blog arkadaşlarım uyardılar sağolsunlar ama kitaba çoktan başlamıştım.Her nekadar Veda'yı okumadan buna başlasam da çok sevdim ben bu kitabı.İlk başlarda biraz zorlandım ve tahmin etmiştim bir devam romanı olduğunu.O kadar çok karakter vardı ki romanda.Kim kimin çocuğu,karısı karışıyordu hep.Ama okudukça hakim oldum romana ve taşlar yerine oturdu.Çok beğendim ben bu kitabı.Kurgu ve karakterler çok güçlüydü.Yine 2 farklı roman okuyor gibi hissediyorsunuz kendinizi.Birincisi Konakta yaşayanlar,ikincisi ise Bosna Hersek'ten İstanbul'a göçen bir ailenin hikayesi.Ustalıkla bağlanıyor tabi bu 2 farklı roman birbirine.Sabahat ve Aram'ın aşk hikayesi.Sitare'nin büyüyüp evlenmesi,Reşat Bey'in başına gelenler.Saraylı Hanım ve Ninenin başına gelen komik olaylar.Konaktaki sıcacık bir yaşam hikayesi bağlıyor insanı romana.Çok sade ve hoş bir kalemi var Kulin'in.Konuya gelecek olursak

Salih ve Gül hanımın hikayesi ile başlıyor roman.Bosna Hersek'ten İstanbul'a sığınan bir ailenin hikayesi aslında.3 tane çocukları var çiftin.Salih Bey sürekli gurbet hasreti çekmekte ve psikolojisi bozulmaktadır.Çocukları zamanla büyür ve onlar içinde farklı hikayeler başlar aslında.

Diğer tarafttan Eski Maliye Nazırı Reşat Bey'in sürgüne gönderilmesi ve ailesinin perişanlığı anlatılır.Malum Osmanlılar'ın son zamanlarıdır ve ülkede bir kaos almış başını gitmektedir.Tarihi roman okuyor gibi de hissediyor aslında insan kendini.Behice Hanım kocasının sürgünden dönmesini çocukları,damatları ve torunları ile dört gözle beklemektedir.Birde Sabahat ve Aram'ın imkansız aşkları damga vuruyor romana.Malum Ermeni bir gençle müslüman bir kızın evlenmesi o zamanlar imkansızmış neredeyse.

Roman eksik bitiyor bence.Yani ben Aram ile Sabahat'ın sonunu çok merak ederken,Muhittin ile Sitare'nin doğum olayı ile bitiyor roman.Eeee Aram ile Sabahat o kadar mektuplaştı da sonu ne oldu?Büyük eksikle bitti roman.Bu yüzden hayal kırıklığına uğramadım dersem yalan olur.Ben bir düğün bekliyordum halbuki.Hatta dedim bende ki romanın sayfaları mı eksik diye?Yok eksik değiller; kontrol ettim.Yoksa bu romanın da mı devamı var:)

Sonuç o ki,okuyun güzel bir roman.Severim ben Kulin'i:)

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. bende ,kulin'in adı: aylin kitabına yeni başladım,onu bitrirsem diğerlerini de okumak istiyorum ama çok ağır aksak oldum gözlerim yüzünden başladığım kitabı bitiremiyorum malesef,nerede eski reyhan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acele etmeyin o halde,sindire sindire okumak herzaman iyidir.Ayşe Kulin sevdiğim yazarlar arasına girdi.Hayırlı günler Reyhan hanım...

      Sil
  2. Bence bu romanın da devamı gelir."Veda" romanıyla başlamalı; "Umut"la devam etmeli o halde :)Kitap okumayı severim,tarih kokan romanlar ayrıca ilgimi çeker. Teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle,veda akabinde Umut'la devam etmek lazım.Ben direk 2.kitapla dalmışım olaya:)

      Sil
  3. Ayşe Kulin'in usta kaleminden yaşanmış hikayeleri okumak çok keyifli . Veda ve arkasından Umut ' u çok severek okumuştum ben de.
    Tanıtımın için teşekkürler , iyi tatiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veda'yı daha sonra okurum artık:)Güzel kitapdı gerçekten.Yorumun için sağol.

      Sil
  4. ikisi de okumak istediğim romanlar. bir daha ki sahaf alışverişinde Ayşe Kulin romanlarını toplayacağım zaten :) daha bu yazarda yolum çok uzun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla geç kalma derim.Kulin çok güzel yazıyor:)

      Sil
  5. Ayşe Kulin harikadır.Belki daha önce de çok söylemiş olabilirim :) En yakın zamanda Veda'yı oku derim :) Füreya'yı da kesinlikle tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Füreya'yı okudum daha önce.Veda'yı okuyacağım ama:)

      Sil
  6. Ah birde zaman bulabilsem
    gerçi günde illa iki satırda olsa okuyanlardanım:))
    ne kadar yeterliyse:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu aralar iş yoğunluğu nedeniyle çok okuyamıyorum.Bir ara iyi ivme kazanmıştım ama buna da şükür diyelim:)

      Sil
  7. Ayşe Kulin'i ben de çok seviyorum, sırada Hayat ve Hüzün var, daha okumadım, belki orada Sebahat ile Aram muradına erer:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimbilir yarım kalan şeyler belki orada tamamlanmıştır:)

      Sil
  8. Ayşe Kulin yazınımızda kendine özgü yeri olan biridir. Hayata dair çok şey anlatan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle hocam.Çok iyi bir yazarımız Kulin.Çok başarılı buluyorum ben eserlerini.Henüz 3 romanını okuma fırsatım oldu.Hepsi de çok güzeldi.

      Sil
  9. Ayşe Kulin nasıl sevilmezki. O kadar hüzünlüdür ki kalemi beni çok etkiler.

    Bu seriden ikisini okudum bende, inanın ilkini aldığımda seri olduğunu bilmiyordum :)

    Birde Kulin'in Foto Sabah Resimler'ini okudunuzmu? çok çok iyidir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da not aldım,teşekkürler.Ben 3 romanını okudum sadece.Umut,Füreya ve kısa hikayelerden oluşan geniş zamanlar.

      Sil
  10. ya ben kuline alışamadım valla.
    adı aylini okudum sevdim orda kaldı.
    ya bana edebiyatçı gibi diil de gazteci gibi geliyoo.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarzı biraz değişik ondandır.Normal edebiyatın dışında yazıyor Kulin:)

      Sil
  11. bayılıyorum ayse kulının kıtaplarına.... bır cırpıda veda,umut, hayat,huzun hepsını okudum. hayat ve huzun veda ve umut kadar mukemmel degılsede ok ıyıydı. ellerınıze saglık..

    YanıtlaSil
  12. @Adsız
    Ben de diğer kitaplarını da okumak istiyorum.İnşallah kısa zamanda okuyacağım:)

    YanıtlaSil
  13. Bir yıl evvel yaptığın kitap yorumuna blogunu az evvel bulduğumdan ancak bir şeyler ekliyorum :) Ayşe Kulin'in ailecek hayranıyız, annem benden bir tık daha önde hatta. Veda ve Umut kitaplarında kendi ailesinin hayatını kurgulayıp anlattığı için, gerçekçilik tavan yapıyor. Yani o insanların yaşadığını biliyorsun ve bu çok güzel hissettiriyor

    YanıtlaSil
  14. @DiziKitapKolik
    Haklısınız,Kulin kitapları çok gerçekçi oluyor.Okumadıklarımı da inşallah kısa süre içerisined okurum:)Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Ayşe Kulin'i görmeyi cok isterim.Füreya kitabı beni hem kendisinie hemde Füreya ya aşık etti.Zaten onun öncesinde Veda'yı okumuştum.Veda dan sonra gelen kitapları Veda ile orantılı öyle degil mi?Devamı anlamında.Onları sırasıyla yazar mısın?

    YanıtlaSil
  16. @Adsız
    Haklısınız Füreya romanı kendi dalında çok önemli bir eser.Bir kaç sene önce okumuştum.Evet orantılı yani en azından yukarıda özetlediğim roman vedanın devamı.Yorum için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  17. merhabalar veda yı dün bitirip devamı olan umut a başladım ancak Ahmet Reşet Bey in 1922-23 te sürgüne gittiği zaman 9 yaşında olan Suat, 5 aylık olan Sabahat döndüğünde 1924 te Suat evlenmiş çocuklu Leman ın 2. çocuğu olmuş, Sabahat da büyümüş halde karşıladılar buna kafam takılıyor kitaba veremiyorum kendimi. açıklayacak birisi olursa sevinirim

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..