Cengiz Aytmatov-Öğretmen Duyşen (Dram-Duygusal)


72 sayfaya sıkıştırılmış harika bir eser diyebilirim bu kitap için.Aytmatov yine sade ve özgün bir eser ortaya koymuş.Oldukça duygusal olan bu eser aslında günümüze de değiniyor.Kızların okula gönderilmemesi ve genç yaşta evlendirilmek istenmesi romanın ana fikri diyebiliriz.

Bir Kırgız köyünde Altınay adında bir kız çocuğu yaşamaktadır.Altınay ailesini küçük yaşta kaybetmiş ve amcasının yanına yerleşmiştir.O dönemde köyde yaşayan çocuklar eğitimsizdir.Köylerin de okul yoktur çünkü.Bir gün Duyşen adında bir Öğretmen köye gelir ve köye kendi çabaları ile bir okul yapar.Aileleri zor olsa da ikna eden Öğretmen Duyşen'in tek amacı çocukları okutmak;onların,vatanına ve milletine hayırlı bir insan olmasını sağlamaktır.Bu uğurda çok çetin savaşlar verir Öğretmen Duyşen.


Okulun en başarılı öğrencisi Altınay'dır.Altınay'ın çok büyük idealleri vardır.Okuyacaktır.Ancak bir gün amcası onu istemediği yaşlı bir adamla evlendirmek ister.Bunu duyan Duyşen karşı çıkar ancak olaylar sarpa sarar.Lenin'in ölmesi üzerine Duyşen bir süre köyden şehre gider.Lenin'in yasını tutmak için(Burada yazar çeşitli siyasi dokundurmalarda yapar)

Duyşen'in şehre inmesini fırsat bilen Altınay'ın amcası Altınay'ı adeta bir hayvan gibi yaşlı adamın kollarına emanet eder.Gerisini az çok tahmin edersiniz.

Kızların bu şekilde hayalleriyle oynanması insanı çok etkiliyor.Bu anlamda Aytmatov büyük bir soruna değinmiş aslında.Çok gerçekçi bir yapıt.Hala günümüzde bu tür olayların yaşanması insanı çok üzüyor.Bu güzel eseri herkese tavsiye ederim..

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Evet okunması gerekiyormuş. Sevdim kitabı...

    YanıtlaSil
  2. Bu aralar işler çok ağır kitap falan hayal:((

    YanıtlaSil
  3. Aytmatov kitaplarını severek okurum ve epey kitabınıda okumuşumdur ama bunu okumadım Cumhuriyetim, not alınmıştır :)

    YanıtlaSil
  4. @Aslı Aslı
    Eyvallah aslı,okursan müteşekkir olurum:)

    YanıtlaSil
  5. bana göre bir eserin klasik olarak anılabilmesi için , sizin de yazdığınız gibi , günümüzde de anlamlı kalması hatta günümüzde de anlaşılabilmesi çok önemlidir, Aytmatov da bu tip bir yazardır zannımca ve yazdıkları klasikleşecek ender kıymetlerdendir:)

    YanıtlaSil
  6. sevdin sen aytmatovu. okudum ben deee.
    :)

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..