Albert Camus-Yabancı



Albert Camus'un yabancısı bana daha önce okumuş olduğum Sartre'nin bulantı kitabını hatırlattı.Zaten iki yazar da aynı akımdan etkilenmiştir.Konuları da benziyor.

Varoluşçuluk akımının güzel bir örneği olan bu romanda Camus hayatı sorgulamış.Camus'a göre hayatın kendisi bir saçmalıktır.Yaptığımız herşey,yaşadıklarımız bir saçmalıktan ibarettir.Ama bu salt bir saçmalık değildir.Hayat belli bir zaman diliminde geçtiği için bu hırs,azim neden? 

Peki herşey bu kadar saçma o halde hayattan elimizi ayağımızı mı çekelim? Hayır Camus bunun tam aksini savunmuş.Belli bir zaman diliminden ibaret olan bu hayatta mutlu olmayı bilmeli insan.Mutlu olmak için uğraşmalı,hayattan zevk almayı bilmeli.

Bir büroda çalışan Meursault adlı  adamın başından geçenler anlatılıyor romanda.Meursault'un annesi yaşlılar yurdunda ölmüştür.Kendisi annesinin ihtiyaçlarını karşılayamadığı için annesini yurda göndermiştir.İşinden izin alan Meursault yaşlılar yurduna gider.Yolculuk çok yormuştur Mersault'u.İlginçtir ki Meursault  annesinin ölmesine hiç üzülmez.Duygu kavramı bu adamda kalmamıştır bir anlamda.Hayat zaten saçmadır bu adama göre.Anın tadını çıkarmayı amaç edinmiştir.Annesinin defin işlerinin ardından yaşadığı yere dönen Meursault'un hayatı sıradan bir şekilde devam etmektedir.

Marie Meursault'a aşık olmuştur.Ancak Meursault pek bir şey hissetmez.Marie Meursault'a evlenme teklif eder ancak Meursault'un yanıtı ilginçtir:"Sen istersen evleniriz".Ne tuhaf bir adamdır bu Mersault.Ona göre herşey basit ve saçmadır,evlenmekte dahil.

Gel zaman git zaman Meursault bir adam öldürür.Aslında olayın gelişimi biraz farklıdır,anlatarak detaya girmek istemiyorum.Öldürdüğü adam bir fellahtır.Cezaevine giren Meursault'a avukat isteyip istemediği sorulur.Buna karşılık olarak Meursault bu kadar basit bir olay karşısında avukat istemediğini belirtir.Ona göre bu olayda dahil basit ve saçmadır.

Romanın bundan sonrası cezaevinde geçmektedir.Bu romanda herkes kendinden birşeyler bulacaktır.Bu roman hayatı tekrar sorgulamamızı sağlıyor.Bu yönüyle klasikler arasına girmeye benim  gözümde hak kazanmıştır:)

Hayatın tek düzeliğine vurgu yapan bu güzel romanı tavsiye ederim arkadaşlar,sevgiler..

Yorum Gönder

25 Yorumlar

  1. Ne güzel kitaptı ama.. Hem kısa hem vurucu kitaplara bayılıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. hala okuyamadım bu kitabı:/ yıllardır listemde:/

    YanıtlaSil
  3. Çok okumak istediğim bir kitap. Anlatımı okuyunca kısa sürede okumam gerektiğini daha iyi anladım :)

    YanıtlaSil
  4. Kitabı okumadım ama anlattığın kadarıyla tam bana göre bir kitap bu sıralar tam da böyle düşünüyorum çünkü. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Bir anlamda yaşamındaki hiç bir şeyi umursamayan bir insan. Annesinin ölmesini bile, ne zaman öldüğünü bilmeyecek kadar. Bunu ilk cümlelerinden görüyoruz. Blogunuz güzel, yazılarınızın devamını beklerim. Bu da kitapla ilgili benim değerlendirmem.
    http://kitapokurum.blogspot.com.tr/2014/07/albert-camus-yabanc.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,sizin yorumunuza da bakacağım hemen;)

      Sil
  6. Kitaplığımda olan ama bir türlü okuyamadığım bir kitap :( en kısa zamanda başlamam gerekiyor galiba

    YanıtlaSil
  7. Adını sıkça duyup merak ettiğim bi kitaptı.Yorumun için teşekkürler okuma listeme ekledim

    YanıtlaSil
  8. okuma listemde benim de.bende ilk düşüş ile başladım ama suan bayılmak üzereyim

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar Kitap Cumhuriyetim.

    Hayatta karşılaştığımız hiçbir şeyi umursamadan yaşamak nasıl olur diye merak ediyorsak, bu kitabı okumalıyız.

    Paylaşımınız ve öneriniz için çok teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  10. okunası bir kitap teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. Okumadan önce yorum yapmıştım okuyacağım diye. Okudum ve gerçekten çok beğendim. Bulantı kitabını not aldım onu da alıp okumalıyım :)

    YanıtlaSil
  12. Harika ötesi bi kitap.
    O vurdumduymazlığı sonuna kadar hissettiriyor insana Camus.

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..