Victor Hugo-Bir İdam Mahkumunun Son Günü

 




Dünya edebiyatının usta yazarlarından biri olan Fransız yazar Victor Hugo'dan muazzam bir başyapıt. Başyapıt diyorum ki bunu sonuna kadar hak ediyor.Düşündürdükleri ile, psikolojiye direk etkisi ile insanı derinden etkiliyor.

Yazar o kalemi o kadar kuvvetlidir ki sanki hücrede adamla beraber bende yattım.Onun hissettiklerini birebir hissettim.O eski püskü nem kokulu hücrenin her santimetre karesini hissettim. İçim ürpererek okudum adeta eser. Eğer psikolojiniz idama yaklaşan bir insanın hissettiklerini, acılarını, kederlerini stresini kaldıramayacaksa bu kitaptan uzak durun derim.

Viktor Hugo 1800 yılların Fransa'sında yaşamış bir insan olarak idama karşıdır.Şehrin merkezinde Giyotin adı verilen ve idama mahkum edilen insan ların kellelerinin tabiri caizse  kopartıldıkları alanı görerek yaşamını devam ettirir insanlar.İdama mahkum olan insanların kelleleri bu giyotin denen yerde başlarından ayrılır.Bir gün Viktor Hugo bir gencin bu giyotin denen illette can verişini görür ve bu yazarı derinden etkiler.Bu idam denen insanlık dışı olay artık son bulmalıdır.Alır eline kalemi, kağıdı ve bu mükemmel eserin temelini atar.Büyük yankı uyandıran eser bugün eğer idam yoksa bunda payı büyük olacaktır. 

Eserde 6 hafta içerisinde ölecek bir adamın hikayesi anlatılır. Daha doğrusu idam edilecek bir adamın son 6 haftası kalmıştır. Geride 3 bayan bırakacaktır. Annesi, eşi ve henüz 2 yaşındaki kızı. Üstelik adamın suçu sadece o zamanki düzeni eleştirmektir.Annem zaten 65 yaşında en azından bu zamana kadar göreceğini görmüştür bana üzülür ve belki ölür, onu ve eşimi pek düşünmüyorum ama 2 yaşındaki kızım ah zavallı kızım ben ölünce ona ne olacak?? 

Duygusal mı duygusal, trajik mi trajik bir eser.Kitabı okurken sanki benim idama son 6 haftam kalmışta, ben yaşıyorum o psikojiyi gibi hissettim.Yazar öyle bir kalem kullanmış ki her anı hissettirdi bana.Sanki adamla birlikte ben de hücrede yaşadım. İçimde hep bir ümit oldu, adam inşallah idam edilmez ve kurtulur diye ama:(

Tanrım bir kaçabilsem! Bana bir şans ver! Kaçmak gerek! Hem de hemen! Kapılardan, pencerelerden, çatıdan!Nereden olursa olsun! 

Ey öfke! Şeytanlar! Lanet! Bu duvarı iyi aletlerle bile delmek için aylar gerekirdi, oysa benim, ne bir çivim ne de bir zamanım vardı! 


Çaresizlik içerisinde ölümü bekleyen genç bir adamın hikayesi tüylerimizi diken diken etmeye yetiyor. Peki burada gerçekten suçlu kim? Düzeni eleştiren birinin idama mahkum edilmesi mi, yoksa idamı izlemek için ön saflardan yer tutan ve deli gibi bu ölümü alkışlayan halk mı? 


Bu güzel eseri okuyun, okutturun!! 


Yorum Gönder

26 Yorumlar

  1. Victor Hugo'dan hiç okumadım (hep Sefiller'i okuyacağımı düşünürüm), bu kitapta iyiymiş ama şu an itibariyle konusunu kaldırabileceğimi sanmıyorum. Ayrıca boks maçını bile izleyenlere inanamıyorum, idamı izlemek nedir?? Elinize sağlık. .

    YanıtlaSil
  2. Yakın zamanda okumuştum bu kadar etkileneceğimi de beklemiyordum açıkçası. Kısa ama çok etkileyici bir eserdi.

    YanıtlaSil
  3. Kitabın konusu çok trajik. Aynı şekilde idamı izleyen insanların durumu da öyle. İnsan başka bir insanın öldürülüşünü görmek için neden bu kadar hevesli olur ki? Bunu anlamak zor. Kitapta izleyicilerin de duygu ve düşüncelerine yer verilmiş mi merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzleyicilerin duygularına yer vermiyor ama yazar kendisi de izleyici olup genç bir adamın ölüşünü görünce bu romanı yazıyor, aslında bir nevi izleyici görüşü olabilir buda

      Sil
  4. Bu kitabı okumadım ama hakkında çok şey okudum :D bu ara Türk edebiyatındayım

    YanıtlaSil
  5. Kitabı uzun süre önce okumuştum. Çok etkilendiğimi hatırlıyorum ben de.

    YanıtlaSil
  6. Victor Hugonun bu kitabını daha önce duymadım okumaya çalışacağım kolay gelsin hocam İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  7. Kitap etkileyiciydi gerçekten, başkalarının ölümü izlemeye gelmesi kötü bir şey.
    Geçmişte de günümüzde de o kadar insanlık dışı olaylar yaşanıyor ki bazılarının yine de yaşamayı hak etmediğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size ayrı bir teşekkür ederim, sayenizde okudum, kitabı göndermeniz çok isabet oldu:)

      Sil
    2. Rica ederim, beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  8. Kitabı biliyorum ama okumadım, oldukça etkileyici bir kitaba benziyor:)

    YanıtlaSil
  9. bunu okumadım ama okurum tabiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin okumadığın bir kitaba denk geldim sonunda deep:)

      Sil
  10. Özellikle sonu beni çok etkilemişti. Victor Hugo bu işi biliyor :-)

    YanıtlaSil
  11. Bazen ben de aynı şeyleri düşünüyorum ama bu romanı okuduktan sonra idama karşı soğudum

    YanıtlaSil
  12. Yorumunuzu okurken tüylerim ürperdi. Emeğinize sağlık. Okuma listemde kendileri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum, harika bir yapıt, umarım siz de benim gibi beğenirsiniz :)

      Sil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..