George Orwell'un Harika Distopik Romanlarından:'Hayvan Çiftliği'

 



Bu yazarı her kitap standında görmekten ben bıkmıştım ama nedense okuyup yorumlamak bu zamana nasip oldu:) Son gittiğim kitap fuarı olan Çorum Kitap Fuarı'nda da hemen hemen her kitap standında bu yazarın kitaplarını görünce tamam dedim  Nuri bu kitaplardan alıp okumanın zamanı geldi artık:)

Hayvan çiftliği ve 1984 adlı romanlarını aldım yazarın.Bu kadar çok stantda olmasının da bir nedeni varmış tabi ki.Bu ne güzel bir kitaptı,ne güzel bir distopya örneğiydi öyle.Distopik konulu kitap,film ve dizileri her zaman sevmişimdir.

Bu kitabın çok güzel bir konusu var,bu kapsamda çoğu kitaptan ayrılıyor.Burada yazarın hayal gücü en üst seviyelere çıkmış olmalı ki böyle bir kurgu çıkmış ortaya.Bay Jones'un çiftliğinde yaşayan hayvanlar gördükleri kötü muameleden dolayı isyan etmeye karar verirler ve toplantı yapıp isyanı planlarlar.Amaçları bütün hayvanların eşit olduğu,hiçbir hayvanın diğer hayvandan üstün olmadığı bir yaşam alanı kurmaktır.Bu sayede hayvanlar insanların zulmünden kurtulacak ve refah bir hayat sürecektir.Ulan insanoğlu yine yaptın yapacağını bari şu hayvanlara eziyet etme:)Günümüzde böyle birşey olsa gerçekten şaşırmayacağım:)Herneyse bizim hayvanlar toplanır ve isyanı başarı ile gerçekleştirirler.Artık çiftliğin yönetimi tamamen hayvanlara geçmiştir.Hayvanlar kendi anayasalarını bile ilan ederler.2 ayaklı her canlı tehlikeli,4 ayaklı her canlı ise dost olmuştur.

Domuzların önderliğindeki bu yaşam stili çok güzel başlasa da gel zaman git zaman artık bu iş de çığırından çıkacaktır.Öyle bir hal alacaktır ki eski düzene arar hale geleceklerdir.Bu dünya da neden hep beraber mutlu mesut yaşayamayız ki?İnsan bunu sorgulamadan edemiyor.Halbuki bu dünyanın nimetleri hepimize yetecektir.Gerçi bunu sorgula sorgula bu durum bitmeyeceği için,her zamanki gibi akışına bırakıyoruz ve güçlü balık güçsüz balığı yemeye devam ediyor.

Hayvanlar bir bakıma komünist sistemi getirdiler çiftliğe.Her hayvan eşitti ilk başta.Daha sonra onlar da hırslarına kurban gittiler ve bazı hayvanlar liderliğiyle ön plana çıktı.Hal böyle olunca ilk başta kurdukları yasanın da dışına çıkmaya başladılar. 

Hayatımızda da arkamızdan çevrilen işler ve bizi hayal kırıklığına uğratan ihanetler herkesin başına illa ki gelmiştir,gelmediyse de gelecektir.Bunları derinden tekrardan sorgulattığın için teşekkürler George Orwell...

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. iyi tabii. bir de, 1984 ü okuyunca filmini de izle çok iyi o da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi olduğunu bilmiyordum. Kitaplardan uyarlanan filmlere bayılırım deep. Kitap bitsi kesin izleyeceğim

      Sil
  2. Orwell’dan okumayı en sevdiğim kitap bu olabilir. Yazarın hayal gücü gerçekten efsane.

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum, hayal gücü baya iyi:)

    YanıtlaSil
  4. Yazarın yakın zamanda kitaplarının telifi kaldırıldı. İsteye yayınevi basabiliyor. Bu yüzden her yer Haycan Çiftliği ve 1984 doldu :-)

    YanıtlaSil
  5. Bu durum benim de çok dikkatimi çekti. Bu durum kitapların okuma oranını baya bir artırmış gibi duruyor

    YanıtlaSil
  6. Aslında kitapta hayal gücü yok, yaşanmış gerçekler var :) Stalin dönemini birebir anlatan bir tarih kitabı bile diyebilirdik eğer çiftlikte iktidarı ele geçiren her hayvanın gerçekte dengi olan kişinin adı yazılabilseydi fakat şu haliyle bile yazarını sürgün ettirebilmiş kitap:) Bu arada kitap Stalin dönemi göz önüne alınarak yazılmış fakat bizim tarihimizde de "eşitlik" isteği ve vaadiyle iktidara gelip, itibara yenik düşen çok örnek var :( Kitaplarla kalalım , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konusu çok özgündü, stalin dönemine çağrışım yaptığını duymuştum ama hayvanların iktidarı ele geçirme çabasına dediğiniz gibi bir aforizma yapmışlar

      Sil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..