Türkiye'de Kitap Okumaya Ayrılan Süre Günde Sadece 1 Dakika



Türkiye İstatistik Kurumu okuma alışkanlıkları üzerine bir araştırma yapmış arkadaşlar.Ülkemizde kitap okuma oranı malesef çok düşük bunu hepimiz biliyoruz.Son zamanlarda bu konuda güzel gelişmeler kaydetsekte,istediğimiz tabloyu görmek mümkün olmadı henüz.

Teknolojinin her alanda kendini belli etmeye başladığı bu sıralar,kitap okuma oranını da olumsuz şekilde etkiledi.Hemen herkesin elinde artık bir akıllı telefon var.Ülkemizde internete günde ortalama 3 saatimizi ayırırken okumaya ayırdığımız zaman sadece 1 dakika:( Televizyona ise ayırdığımız süre 6 saat.Bu çok ürkütücü birşey gerçekten.Kitap okuma ihtiyaç listemizde ise 235.sırada yer alıyormuş.

İngiltere ve Fransa bu konuda başı çekiyor.Ortalamaları %21,Japonya %14 lük dilimi ile bu iki ülkeyi takip etmekte.Amerika %12,İspanya %9 diye devam ediyor.Türkiye ise %0.1 (Binde bir) okuma oranı ile diplere demir atmakta.Dünyada bu konuda 86.sıradayız.İçler acısı bir durum.

Okuyanlarımızın %65 lik kısmı aşk kitapları okuyormuş;) Duygusal ülkeyiz vesselam:)%24 siyasi,%13 düşünce,%7 kişisel gelişim okuyormuş.


Türkiye’de her yıl 45-50 bin başlıkta kitap basılıyor. Elektronik ortamda da 4-5 bin kitap yayınlanıyor. Basılan kitapların yarıdan fazlası (yüzde 58’i) ders kitapları. Yılda 15 bin dolayında edebiyat, 1.500 kültür ve sanat kitabı, 3 bin kadar dini kitap yayını var.

Türk çocukları kitap okumada Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda. Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada.

Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolar, Türkiye’de ise çeyrek dolar. Kişi başına kitap sayısı 60 yılda artmadı. Önemli ölçüde geriledi. 



Yorum Gönder

9 Yorumlar

  1. Morelik bozuldu ama gerçekler işte :( Üzülüyorum böyle oldu mu..

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginç bir araştırma, günde 1 dakikalık okuma alışkanlığımızla herhalde sadece kitabın kapağından ismini okuyoruz:)) şaka maka üzücü bir durum gerçekten, inşallah artar okuma oranlarımız diyelim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah,sanırım haklısınız belki de sadece önsöz kısmını okuyoruzdur:)

      Sil
  3. Ben özellikle çocukların geleceği açısından üzülüyorum. Çevrelerinde iyi örnekler kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen hele bir de akıllı telefon belası çıktı ki:(

      Sil
  4. İşte bu yüzden bugün ülkemiz insanının hali ortada yazık ki 😞😞

    YanıtlaSil

Değerli Yorumlarınız İçin Çok Teşekkürler..